Tufs Design

Tufs Design

Välkommen till min syblogg!

Jag är en helt vanlig mamma som älskar att sy och tycker att utbudet av barnkläder i affärerna är så tråkigt och begränsat. Dessutom har jag en liten tjej som inte riktigt passar i standardstorlekarna. När barnens garderober är fulla passar jag även på att fylla kompisarnas. Jag kan också hjälpa andra om tiden finns. Speciellt om det gäller att sy något som är svårt att få tag på. Till exempel i udda storlekar då jag ömmar lite extra för barn som har svårt att hitta kläder i affären. Jag tar i så fall betalt för material och frakt. Observera dock att jag i så fall inte lämnar någon leveranstid då jag syr helt på fritiden som hobby.
Bloggen drivs som en utställning av det jag sytt, men också som inspiration för hur barnkläder kan se ut. Jag hoppas att du skall uppskatta det.

Välkommen in!

Provdocka

SytipsPosted by Tufs 2014-01-12 19:49
Japp, det var faktiskt makens ide att ägna en hel kväll till att sno in mig i silvertape. Jag har länge gått och trånat efter en provdocka men dom är ju så attans dyra. Men då hade maken sett på nätet att några gjort egna provdockor med hjälp av gaffatejp. Sagt och gjort. Underst har jag en t-shirt modell tight som jag inte kommer använda igen. Sen har alltså maken slått in hela paketet i silvertejp...en dryg rulle vill jag minnas. För att få av den klippte vi upp den i ryggen och sen ett lager...japp, mer silvertejp.
Sen hängde vi upp hela paketet för stadga i gräsklipparen. Under är det ett mönsterpapper. Sen sprutade vi botten full med fogskum. För att det verkligen skulle härda så använde maken en blomspruta med vatten.Slutresultatet blev faktiskt riktigt stadigt och nog bra mycket närmare mina mått än en färdig provdocka :)

Lapptäckesmarodör

SytipsPosted by Tufs 2011-05-17 14:12

Okej, alla ni riktiga lapptekniksfantaster- titta bort. Annars kommer ni förmodligen skrika rakt ut. Ni andra, här kommer tips på snabbtäcke. Jag har knappt klippt för att få rutorna, bara en gång per 8 rutor som ni ser i mönstret. Jag börjar med att riva långa remsor av tyg, så breda som jag vill att rutorna skall bli fast lite sömsmån så klart med. För att få dem lika breda använde jag ett julkort och mätte med...
Sedan syr jag ihop remsorna med overlocken vilket gör att sömmarna blir kastade i samma söm. inget extra arbete med det alltså.

Jag syr ihop totalt 4 remsor. Dels blir det lagom stort att hantera, dessutom gör jag flera olika grupper som jag sen kombinerar och vrider för att få mönstret.

sedan lägger jag bara två grupper mot varandra räta mot räta och syr med overlocken igen. Det ser då ut som nedan fast med två remsor till så klart. Jag hade ingenfärdig kvar att fota.

Efter detta är jag så fuskig att jag bara viker ihop dem igen räta mot räta och klipper tvärs över, en knapp kortsbredd om ni förstår. Då har man 8 rutor som sitter ihop. sen är det bara att sy ihop dessa grupper till ett täcke och vips!

Fuskigt som bara den, men visst blev det rätt så sött?

byte av resår

SytipsPosted by Tufs 2011-05-16 21:03

Stackars lillasyster hade insett att hennes favoritpyamas sjöng på sista versen. Resåren var aldeldes slut beklagade ho isg för mig. Byt den då sa jag. Kan inte...den är fastsydd. blev svaret. Skicka hit dom! Fast jag förstår henne för maken till korkat sätt att fästa en resår! Fyra hela varv med sömmar fick jag sprätta bort. För att undvika detta igen så overlockade jag bara traskanten och vek helt resolut ner den om ny resår, se bild. Om vi skall byta igen är det bara några cm söm att sprätta ; ). Så nu lever favoriten ett tag till.